Morgane Heyse _ Bernard Martinez.jpg

Photo: B. Martinez

« De  ster  van  de  avond  is  Morgane  Heyse  als  Koningin  van  de  Nacht,  die  haar  aria’s  niet  alleen  feilloos  ten  gehore  brengt,  maar  zich  ook  volledig  inleeft  in  haar  rol,  met  sterke  mimiek  en  lichaamstaal. »      Theaterkrant

De Frans-Duitse coloratuursopraan Morgane Heyse werd geboren in een tweetalige en muzikale familie. Na jaren studie als altviolist - en gespeeld te hebben in meerdere orkesten - bracht haar passie voor zingen haar naar België. Allereerst naar Luik, waar zij studeerde aan het Conservatoire Royal de Liège en haar mastergraad Opera en een docententitel in Opera en Zang behaalde.

In 2017 studeerde zij af aan de Internationale Opera-academie Gent.

Vandaag profiteert ze van Axel Everaert's lessen.

 

Met haar flexibele stem is Morgane Heyse niet gebonden aan genres en zingt zij muziek van renaissance tot hedendaags. Zij zong de rol van Aspasia (Mitridate, Re di Ponto) als understudy van Lenneke Ruiten (La Monnaie/De Munt) o.l.v. Christophe Rousset, Papagena (Die Zauberflöte bij Kunsthuis Opera Vlaanderen), Antigona (Admeto met het Concerto Soave), Nina (Il giovedì grasso) op het Armel Opera Festival 2017, Orasia (Orpheus), Belinda (Dido and Aeneas), Gretel (Hänsel und Gretel), Sivene (Le Cinesi), Premier Esprit (Cendrillon), la Princesse en la Pastourelle (L’enfant et les sortileges), en Erste Dame (Die Zauberflöte).

Morgane houdt ook zeer van operette-repertoire en zong de rol van Ernestine (Mr. Choufleuri) en Inès (Les Bavards) met het Brussels Operette Theater.

Ondersteund door haar mentor, Jean-Pierre Peuvion, specialiseerde Morgane zich in hedendaagse klassieke muziek en was deel van diverse wereldpremières en festivals, waar zij werken zong van Cage, Scelsi, Berio, Takemitsu, Barthlomée, Mernier, Riadis, De Jaer, Peuvion, Colin, Cominotto e.a.

 

Morgane heeft verschillende oratoria gezongen: J.S. Bach Johannes Passion, Händel MessiahMesse solenelle en l’honneur de Ste Cécile (Gounod), Pergolesi Stabat Mater, Vivaldi Magnificat, Fauré Requiem, etc.

Ze is een fervent liedzangeres (Schönberg, Copland, Dvorak, Holst, Takemitsu, Zemlinsky, Bernstein) en verkent graag herontdekt Barok repertoire van bijvoorbeeld Porpora, Fiocco, Campra, Couperin of Rameau.

 

In seizoen 2017/2018 vertolkte Morgane Heyse de rol van Makiko tijdens de wereldpremière van Pascal Zavaro’s nieuwste opera Manga-Café: een productie van Théâtre Impérial de Compiègne, waar zij ook de rol van Girl zong in Bernsteins Trouble in Tahiti.

Verder maakte zij een indrukwekkend debuut als Koningin van de Nacht in de Holland Operaproductie Zauberflöte Requiem.

 

In 2019 trad Morgane op in de Weense Volksoper in de rol van Maid in Thomas Adès' opera Powder her face, op het MA-festival in Brugge in de rol van het standbeeld in Rameau's Pygmalion, en zong de rol van Katherina Cavalieri in Amadeus, een productie van Opera 2 Day.

 

In het seizoen 2019/2020 keert Morgane terug naar de rol van de Koningin van de Nacht in een Opera Zuid-productie. We kunnen hem ook horen in de wereldpremière van de eerste opera van de jonge en veelbelovende Franse componist Benjamin Attahir Le silence des ombres in De Munt, in de rol van Soeur de Palomides 1 en Servante 1. 

 

Morgane Heyse won de Best Performer Price op het Armel Opera Festival (2017); werd onderscheiden voor haar rol Sofia (The Mother) op de Armel Opera Competition (2016); 3e prijs op het 7e Concours lyrique international Bell’Arte (2015); was halve-finalist in de Voix Nouvelles 2018 competitie en finalist in the SummerFest Europe competition (2013).

 

Morgane werkte met dirigenten als Alberto Zedda, Christophe Rousset, Pierre Bartholomée, Dirk Vermeulen, Hansjörg Albrecht, Julien Masmondet, François Deppe, Konreel Bernolet; de componisten Benoît Mernier, Pascal Zavaro en Baudouin de Jear; en zangers als Natalie Dessay, Linda Watson, Bernarda Fink, Laurent Naouri, Dietrich Henschel, Georg Nigi e.a.

 

Morgane Heyse verleent haar medewerking aan de nieuwe cd Chansons Indigo, met hedendaagse liederen van J-P. Peuvion; de live-opname van Manga-café (in de rol van Makiko), en zingt La Statue (Rameau’s Pygmalion) op de nieuwe cd van Apotheosis, o.l.v. Korneel Bernolet.